KI A HALÁL?

Nem ismersz? Persze, mert annyi másra kell figyelned. Karanténban rinyáltál, miért nem kell rohannod a parkolóórához, hát már nincsen parkolási díj, eltörölték, ennek is ti isszátok meg a levét hosszútávon. Otthon punnyadtál, de a melót bezzeg elvárják, mintha steril munkahelyi körülmények közt dolgoznál, de hát lehet itt melózni, tiszta diliház és kupleráj, valaki mindent elpakol valahová, hol a szemüveged?, a kávésbögréd?, idetetted azt a fontos papírt, ne csinálja már a család, ne focizzon a lakásban, hol focizzon?, csak az előszobában és a puha labdával, hol találsz üvegest, ha kitörik a tükör, hehe, nem kell tükör, mert minek vigyázni az alakodra, milyen strand?, jópofa, kispofa.

Járvány előtt mondtad, meghalni sem érsz rá, jaj, egy kis hómofisz de jó lenne, csak egy nap a héten, utolérnéd magad, nem lenne a feszkó, bejutás meg hazajutás, pihiben, kényelmesen kanapészörfölnél odahaza, kölkök suliban, magad szabnád meg a tempót, eskü, hogy kész leszel vele ugyanúgy, mintha az irodában izélnéd a rezet, pardon, töltenéd hasznosan az idődet. Amikor bezzeg minden offisz hóm offisz lett, homo erectus, homo sapiens, homo fisz, sírtál, túl fogod locsolni a kaktuszaidat, mind kirohad.

Korábban mondtad, halálos iram, csak beszaladsz a boltba a legszükségesebb cuccokért, összekapdosod, azt annyi. Karanténban lemenni északi sark, lemenni Attenborough, lemenni Cousteau kapitány, na, ki a legkevésbé veszélyeztetett idehaza, az merüljön alá, maszk és kesztyű és kézfertőtlenítő, utána minden cucc mosásba, érj oda kilenc előtt, ne maradj tovább tizenkettőnél, álld ki a háromnegyed órányi sort a bolt előtt, ne lépj közelebb az előtted állóhoz másfél méternél, csak harminc embert engedtek be egyszerre, mondta a szájmaszkos biztiőr, egy kimegy, egy bemegy.

Hova a halálba lett a karanténból a foci? Mert nem mondhattad, Tibi, láttad ezt, micsoda gól, komolyan?, tényleg nem láttad?, szerintem egyedül vagy az Univerzumban, tizenkétmillió megtekintés, ilyen akciót csak a Liverpool képes összehozni, de ők bármikor, három húzásból, elmegy a szélen az Alexander-Arnold, naná, hogy lefut mindenkit, és a betekert labda ívét űrkutatóknak kéne lemodellezni 3D-ben, Firmino zseniális pökhendiséggel lekészíti, és magával ránt két védőt, Szalah meg álomprecizitással varázsolja a felsőbe. Nem mondtad, mert Best of Goals összeállításokat nézegettél szomorkásan, ötéves gólokat meg féléves gólokat meg húszéves gólokat, mindet le tudod játszani fejben.

Halálba a sok felugró reklámmal, tadám, páratlan kényeztetés, welness Miskolc-Tapolcán. Nem mondtad, ó, bárcsak eljuthatnánk, de úgyis mindig csak a gürizés, hétvégén a családi futkosás, de egyszer már kitaposol magamnak egy ilyet, mert ami jár, az jár, az Icáék most voltak, és hát mivel érdemel többet az a tehén, mint én. Hanem azt mondtad, szegény fürdőigazgatóság, ezek is próbálják minimalizálni a veszteséget, de ki megy most fertőzött vízben tapicskolni?, bezárnak ezek is, beomlik minden, be fog dőlni a gazdaság.

Ültél halálnyugiban, nézted a színházi videókat, nem mondtad, vegyük már meg a színházjegyeket, nem akarsz megint lecsúszni róla, énekelnek, táncolnak, csodás, már a századik előadás is megvolt, le fogják venni műsorról, bár nem fogják, mert mindenki azt mondja, zseniális, és még nem láttad, a csuda egye meg, te leszel az utsó ember a Föld nevű bolygón, aki nem látta, tiszta szégyen.

Nem mondtad, hogy kihalnak a bálnák, kivesznek a méhek, végünk van nekünk is, kizabáltuk magunk alól a galaxist, költözhetünk a Mars-kolóniába, de meg is érdemli az ember, amilyen invazív faj. Azt mondtad, Velencében újra feltűntek a delfinek, Budapest aszfaltján kocognak a rókák, vaddisznók, szürkegémeket fotóztak a Duna-parton, Taivanon egymást eszik az eddig turistákon élősködő majmok, az utcák felett újra látni az égbolt kékjét, éjjel a csillagokat, mindent ellepnek a galambok. Ezt is láttad, ezt is megérted, most már indulhatunk. Tényleg nincs tipped, ki a halál vagyok?

Lackfi János, 2020 tavasza