ELENGEDÉS

Szilveszterkor már tudtam, hogy 2020 egy különleges év. A tizedik évfordulója annak, hogy megígértem: ha életben maradsz, azt választom, hogy nem lesz gyerekem. Éjfélkor ott álltál velem szemben, és pezsgővel koccintottunk. Csak néztelek, miközben arra gondoltam, hogy ez lesz az az év, amikor nem harcolok tovább magammal. A kocsiban hazafelé folytak a könnyeim. Az autóban ott ült mellettem a férjem. A Fogarasi úton megálltunk egy piros lámpánál, és én az ablaknak döntöttem a fejem. Bámultam felfelé az égre, és megfogadtam, hogy ez az elengedés éve lesz. Végleg lemondtam arról, hogy anya legyek.

Tíz éve ezen a napon tettem egy ígéretet Istennek. Annak az Istennek, akiben régóta nem hiszek. Egy olyan Istennek, aki a gyerekkorom tapasztalatai alapján ítélkezik és büntet. Amikor megtörtént a baleseted, nem tudtam mást tenni, csak imádkoztam. Ez volt a mintám, a sémám. Hiszen ha baj történik, akkor fohászkodunk. Irgalomért könyörgünk és cserébe megbűnhődünk érte.

Tíz év elég idő arra, hogy hitet válts. Elég volt ahhoz, hogy ráébredjek, az én univerzumomban a Mindenható szeret. Elfogad, megbocsát és a legjobbat akarja nekem. Na, de mi van akkor, ha megszegem az ígéretem? Összeomlik a világ? Tíz évvel ezelőtt a testvérem révén megtanultam, hogy mekkora fájdalom és felelősség szülőnek lenni. Megértettem annak a jelentőségét, amikor nem tudod megmenteni az életét annak, akit a legjobban szeretsz. (Csak reménykedsz, hogy megmentik az orvosok.)

2020 úgy indult, mint bármelyik másik esztendő az elmúlt évtizedben. Azonban néhány hónappal később a terveimmel ellentétben már egyedül ültem az üres munkahelyem kanapéján. Se férj, se munka, se gyerek. Amit az elmúlt évtizedben felépítettem, napok alatt süllyedt a mélybe. A világom összeomlott, pedig az ígéretem nem szegtem meg.

Hónapokat töltöttem a gondolataimmal kettesben. Éjszakákon át barátkoztam a félelmeimmel és kerültem egyre közelebb a vágyott jövőmhöz. A gondolataim és az érzéseim folyamatos harcot vívtak bennem. Rájöttem, hogy ez egy sorsfordító lehetőség. A semmiből a mindent teremthetem meg. 2020 életem legtanulságosabb éve. Hálás vagyok mindenért, amit ezekben a hónapokban megélhettem. És most búcsúzom. Elengedem azt a gondolatot, hogy én nem lehetek anya. 

Petra